Op zoek naar een woning in België

In België worden nog steeds veel woningen door de notaris verkocht. Makelaars in onroerend goed zijn ook steeds meer in opkomst. Bovendien kunt u op internet en in Nederlandse woonkranten veel te koop staande woningen in België vinden. In tegenstelling tot Nederland worden in België in advertenties zelden prijzen genoemd.

Woningen te koop op internet

Op deze sites kunt u een selectie maken op bijvoorbeeld aankoopprijs en woonplaats. Als u denkt uw droomhuis te hebben gevonden, neem dan contact op met de verkopende makelaar om een afspraak te maken voor een bezichtiging.

Let op! Belangrijk om te weten. Laat u niet in de verleiding brengen bij een eerste bezichtiging iets te ondertekenen. Laat het thuis op u inwerken en bel ons +31 (0)40 848 63 63 om de voortgang te bespreken.

Luxe woningen - Bouwgrond - Villa's - Landhuizen - Instapklare woningen - Appartementen - Sleutel op de deur woningen - Nieuwbouw - Opknappers - Kortom woning aanbod in alle soortenen maten én in alle prijsklassen!

Zie onder het kopje "Zoek woningen in België"

 Volledig ERA woning aanbod

De wetgeving met betrekking tot koop/verkoop

Van koop is pas sprake als beide partijen de koopovereenkomst ondertekend hebben. Bovendien kunt u (de koper) in Nederland binnen drie dagen zonder opgaaf van redenen van de koop af. Bedenktijd is niet van toepassing bij koop via een openbare veiling met een notaris. In België kunt u net als in Nederland bij de makelaar of de notaris een schriftelijke (voorlopige) koopovereenkomst laten opmaken

Bij ondertekening van een Belgisch koopcompromis kan aan de koper verzocht worden om een voorschot van 10% van de aankoopprijs te betalen aan de verkoper. De notaris neemt dit voorschot in bewaring. Een bankgarantie ter hoogte van het bedrag is vaak ook voldoende. De notariële akte moet binnen vier maanden passeren.

Samen met u proberen wij het 10% 'handgeld' uit te onderhandelen naar beneden. Vaak is de wil tonen om een x bedrag op voorhand te betalen al voldoende. De meeste mensen kunnen de 10% van het aankoopbedrag van de woning ook niet zomaar betalen.

Let op! Belangrijk om te weten. Het voorschot betaalt de bank niet van te voren aan u uit. Uit onze ervaring ligt het bedrag na onderhandeling meestal tussen de 2.000,- en 5.000,- euro. Tijdens de passering van de officiële akte, wordt het 'handgeld'-bedrag van de verkoopprijs afgetrokken, want dat bedrag is reeds door u betaald.

Het kan zijn dat u toch de 10% moet betalen en dat ook wilt betalen, maar u heeft op dat moment de middelen niet. Dan raden wij aan in overleg met ons een tijdelijk krediet af te sluiten om via die weg toch de 10% te kunnen betalen aan de notaris.

Let op! Belangrijk om te weten. Geef nooit letterlijk het 'handgeld' in de verkoper zijn handen, stort dit altijd op de rekening van de notaris. Bespreek dit verhaal altijd met Keur's Adviesgroep. Wij kijken gratis 'over uw schouders mee', zodat u op een veilige manier de woning kunt aankopen.

Van groot belang is om bij het opstellen van de voorlopige koopovereenkomst ontbindende of opschortende voorwaarden op te nemen! Alleen op grond van deze ontbindende voorwaarden is het mogelijk de koop ongedaan te maken. Bij elke overdracht dient er ook een bodemattest aanwezig te zijn.

De verkoper/eigenaar (of zijn makelaar of notaris) dient hiervoor te zorgen. Het bodemattest wordt afgegeven door de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij). Indien men de woning wil financieren is een bodemattest ook nodig.

De 'voorlopige' koopovereenkomst

Voor uw veiligheid bekijken wij gratis op voorhand de 'voorlopige' koopovereenkomst zodat u dit document met een gerust hart kunt ondertekenen. Samen met u zorgen wij ervoor dat er bepalingen in komen en dat u bij financiële nood er altijd nog onderuit kunt.

In België kent men géén 3 dagen bedenktijd zoals u dat in Nederland gewend bent!

Verwerven van een woning in België op de veiling

In België is dit een veel voorkomende manier om een woning te koop aan te bieden of te verwerven. In tegenstelling tot Nederland waarbij slechts één veilingdag georganiseerd wordt, gebeurt een openbare verkoping in België vaak in twee verkoopdagen waarna er nog recht van hoger bod kan zijn. Acceptatie van het bod betekent dat de koopovereenkomst gesloten is. In geval van gedwongen verkoop of met tussenkomst van de vrederechter moet altijd de volledige procedure doorlopen worden. U dient rekening te houden met ruim 20% kosten voor veiling-, registratie- en notariskosten.

Financieren van uw droomwoning in België

Het hangt natuurlijk af van de bank, van het soort object en van het inkomen hoeveel u voor de aankoop van uw eigen woning kan lenen en tegen welk percentage de bank wil financieren. U bent natuurlijk op zoek naar het beste hypotheekadvies met het meeste voordeel.

U heeft géén tijd of zin om alles uit te zoeken. Wees gerust! Dat werk hebben wij al voor u gedaan. Voor een België hypotheek in België adviseren wij u gratis op basis van Nederlandse banken, maar ook op basis van Belgische banken.

U bent hoe dan ook beter af om ons alles gratis voor u uit te laten zoeken! Waarom? U bent vrij om te gaan en staan waar u wilt en u mag natuurlijk zelf naar een bank gaan. Let dan wel dat u enkel het product en advies van die bank krijgt. Die bank verteld u niet dat u bij een andere bank voordeliger uit bent. Doordat wij al ruim 10 jaar zaken doen in dit vakgebied weten wij precies bij wie u het beste af bent. En waar u de laagste maandlasten heeft! Dat wil toch iedereen!

Het belangrijkste is om een financiering af te sluiten die past bij uw persoonlijke situatie! Omdat iedere persoonlijke situatie anders is, krijgt iedereen bij ons MAATWERK!

Wacht niet langer en bekijk ons stappenplan onder het kopje 'Onze werkwijze'. Vraag onze vragenlijst aan en weet ook zeer snel wat uw financiële mogelijkheden zijn.

U kunt een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)40 848 63 63 of meer informatie aanvragen door te mailen naar info@hypotheekbelgie.be . Het is goed om te weten dat Belgen anders redeneren dan Nederlanders. In België wil men doorgaans zo snel mogelijk van de hypotheek af. De diverse hypotheeksoorten met uitleg staan beschreven onder het kopje ‘Hypotheekvormen België'.

Bij het verstrekken van een financiering wordt onderscheid gemaakt tussen de vrije verkoopwaarde (waarde van de woning op de vrije markt) en de executiewaarde (waarde van de woning bij gedwongen verkoop, deze waarde ligt vaak lager dan de vrije verkoopwaarde).

Naast de waarde van de woning wordt de hoogte van de maximale hypotheek ook afgestemd op uw inkomsten. Uw inkomsten moeten toereikend zijn om de financieringslasten te kunnen dragen.

Keur's Adviesgroep bekijkt alle facetten (denk aan uw belastingen, pensioen etc.) die komen kijken bij het emigreren naar België. Bij emigratie naar België krijgt u met veel partijen en instanties te maken. Kiest u voor Keur's Adviesgroep, dan heeft u recht op al onze extra gratis services. Gaan wonen in België is meer dan een verhuiswagen voorrijden.

T: 0032 11 555 100

E: info@keursadviesgroep.be voor al uw vragen over Nederlandse hypotheken en verzekeringen

E: info@hypotheekbelgie.be voor al uw vragen over Belgische hypotheken en verzekeringen

E: info@hypotheekbelgie.de voor al uw vragen over Duitse hypotheken en verzekeringen

Kopen en wonen in België